Employed in the same industry, for a full year, 5 days per weekIf you held pretty much the same job, 5 days per week, for a full year your AWW is calculated using the “260 multiplier.” First, take your total wage for the year prior to the injury and divide that number by the actual number of days you worked to get your “daily wage.” Then, take your daily wage and multiply it by 260 (which is the average number of days per year worked by a 5-day per week worker). Then, divide that amount by 52 to get your “Average Weekly Wage.”
For instance, let’s say you made $40,000 in the year before your accident and you worked 248 days. Your average weekly wage calculation would look like this:
$40,000 ÷ 248 = $161.29; then $161.29 X 260 = $41,935.48; then $41,935.48 ÷ 52 = $806.45
So, your average weekly wage using the 260 multiplier would be $806.45
Not employed in the same industry for substantially a whole yearIf you only worked part of the year, or if your job changed substantially halfway through the year, it is important to figure out what you actual average wage was in the job you held at the time you were injured. In order to do that your employer may be asked to provide the payroll information for a “similar worker” who has worked the whole year, so that the Workers’ Compensation Board can see what your AWW would be if you had worked that position for a full year. In that situation the same calculation as above would be applied, but using the similar workers’ wages instead of yours. That means your employer would have to supply the Carrier with a similar worker's payroll. If none existed the next step would be to look at the industry standard.
Seasonal or Intermittent WorkersIf you hold a job in which you are only employed for part of the year, in road construction or landscaping, the court may apply a “200 multiplier” to determine your AWW. So, if you made $40,000 in the year before your accident, but you only work April-November (160 days), your average weekly wage calculation would look like this:
$40,000 ÷ 160=$250; then $250 X 200=$50,000; then $50,000 ÷ 52= $961.54
So you’re average weekly wage in this scenario, using the 200 multiplier would be $961.54